Rózsalány

Élet 65 rózsával

Élet 65 rózsával

Szombati tanítás

2018. március 10. - Rózsalány01

suli.jpgEste volt egy rémálmom. Nem emlékszem tisztán, de főszerepben az iskola volt. Egy kellemes, napsütötte szombaton bent kellett dekkolni az iskola épületében, és még tanítottak is. 

Jaj, nagy baj!

Nem álom volt...

Teljesen érthető okokból (hosszú hétvége érdekében egy napot ledolgozunk) bújtuk a tankönyveket a hétvégei nap délelőttjén. Talán az egyik legrosszabb az egészben, hogy a mai nap minden óráján számoltam vissza a perceket, mennyi van még hátra. Ilyenkor minden annyira különleges, de talán nem is ez a megfelelő szó. Inkább mondanám, hogy érdekes. Az iskola teljesen olyan, mintha egy olyan klón napja lenne ez a pénteknek, amit kicsit félre másoltak. Pont ugyanolyan órákkal, csak rövidebbek, ugyanazok a tanárok, csak fáradtabbak, ugyanolyan gyerekek, csak kevesebb van belőlük. A nap meg süt, nem úgy, mint pénteken. Bár tény, pénteken sem lehetett panaszkodni. A tavasz egyre beljebb merészkedik a telet felváltva, és amíg pár napja még fehér takaró borította be a tájat, ma már a nap sugarai szárították az aszfaltot. A lényeg így is úgy is az, hogy a ragyogó napsütést a gyerekszem csak az iskola ablakán keresztül bámulja fizikaóra kellős közepén. A lecke természetes ugyanolyan sok, és annak ellenére, hogy péntekről szombatra nem kértek túl sok mindent, de hétfőre feladták a feladatot, amire csak egy napunk maradt. A szombat senkinek sem jó, de ha ez van, akkor menni kell.

Most, hogy megtárgyaltuk a szombati tanítás hátrányait, evezzünk kicsit könnyedebb vizekre:

Izgalmasabb iskolai napokat!!!

No, de ki fogja ezt nekünk megadni? Mástól várjuk, mi pedig csak ülünk, és pityergünk, hogy még mindig hét óránk van? Igen, ez is egy jó megoldás, csak ettől még nem fog megcsappanni az óráink száma. Ezzel nem azt mondom, jó, hogy ennyi óránk van, és mi diákok ne tegyünk semmit ellene, de a hétköznapokhoz való hozzáállásunk sok mindent meg tud változtatni. Pár ötlet az izgalmasabb órákhoz: Első, és legfontosabb, hogy otthon csinálj házit. Tudom, én is diák vagyok, van, hogy elfelejted, nincs energiád, nincs időd, ezért szünetben állsz neki megírni a leckét, de a szünet egy nagyon fontos dolog két óra között, kár mindig házi írásra fecsérelni az időt. Van 10-15 perced, hogy felállj, jobb ha ilyenkor tényleg felállsz, és nem görnyedsz a tankönyv fölött. Ha meg felállsz, ezer meg ezer dolgot tehetsz, amire eddig nem is gondoltál, vagy csak lusta voltál megtenni. Persze 10 perc sem egy óra, de néhány dologra elég csak 10 perc. 

Tea, kávé, forrócsoki...

Üdvözöllek titeket, a meleg italok világában. Van egy szép bögrétek? Van a sulitokban szekrényetek? Tovább megyek: Munkahelyen van egy kis szabadidőd? Legyél diák, vagy felnőtt, jól fog esni a munka és a tanulás között egy forró kényeztetés. Nincs más dolgod, mint bevinni a suliba egy általad kedvelt bögrét, teafiltereket, forrócsokiport vagy esetleg instant kávét. Édesítő, citromlé és mehet is a buli. Ha van egy hosszabb szüneted, és a sulid rendelkezik mikróval, ragadd meg az alkalmat, töltsd meg vízzel a bögrét, és készítsd el a kedvenc forró italodat a suliban is. Tej nélkül unalmas a kávé vagy a forrócsoki? Hajrá, fogd meg a tejet, és ha rendelkezésedre áll hűtő az iskolában, tartsd ott. (Mondjuk nem árt felcímkézni, mert a miénket lenyúlták :D )

Tablók...

Őszintén, hányszor nézted végig a tablókat a sulidban? Mert elég mulatságos tablók kerülnek ki sokszor az iskola falaira, amik jobb kedvre deríthetnek. Ha nagy az iskola, tengernyi osztály kerülhetett már ki a falakra, mosolyt csalhat arcodra, ha véletlenül megtalálod egy tanárod tablóját, aki a sulidba járt. Persze ez az elfoglaltság csak azoknak jó, akiket nem ráz ki a hideg, ha az iskolával kell foglalkozni, mert valljuk be, én nem vagyok egy egyszerű eset ebben a tekintetben. Aki otthon élvezi, ha megnézheti az iskola munkatervét, annak természetesen jó mulatság a tabló nézegetés is a szünetben.

Szerezz másoknak is örömet...

A te unalmad is megszűnik, és mások is jobb kedvre derülhetnek egy kedves üzenettől. Nincs más dolgod, mint kis cetliket gyártani, amikre kedves üzeneteket írsz. Iskolatársaidnak és munkatársaidnak is okozhatsz egy szebb napot, ha becsempészed szekrényükbe, vagy ráteszed asztalukra a kis üzenetet. Neked is jól esne, ha egy nap egy kedves üzenet pottyanna ki a szekrényedből.

Dicsérj...

Ez hihetetlenül egyszerűnek hangzik, de az emberek között egyre kevésbé szokás megdicsérni egymást. Nem kell semmit tenned, mint közölni a másikkal, ha éppen valami tetszik rajta. Mész a folyosón, jön veled szembe egy lány, akivel eddig talán még nem is találkoztál, de megtetszik rajta a pólója? Rajta, ne mulaszd el az alkalmat, csak egy mondatba kerül: "Jó a pólód". Ő is örülni fog neki, neked pedig semmibe nem kerül. Nem csak jó érzést keltünk a másikban, hanem az ismerkedés kezdete is lehet egy ilyen apró mondat.

Klasszikusok...

Ez teljes mértékben iskolás dolog, ráadásul nem is a tanárok kedvence, de élmény lehet, ha nem is nekem, de a fiúknak biztos. Azért írom, hogy klasszikusok, mert szerintem ezek nem a mi korosztályunk találmányai, viszont kétségtelenül jobb, mint bámulni a telefont szünetben, meccset játszani valami irtó elmés játékkal. Asztalitenisz egy asztalon? Elég egyszerű, de amikor a labda pattog, a szabályok megváltoznak, az osztályterem versenyteremmé változik, (a kellemesen olvasgató emberek örömére) nagy élmény lehet a fiúknak. De nézőként is mulatságos látni, ahogy a fiúk versenyszelleme előjön, és egyre frappánsabban bújnak ki a szabályok elől (amik nincsenek is). A pingpong mellett a labdázás alufólia  galacsinokkal, üvegek dobálása, táblára rajzolás, terem "ízléses" díszítése is igen híres dolog. Habár ezek az egyszerű fiús szórakozások nem mondanak szerintem senkinek sem újat, mégis biztos van, aki egyszer sem próbálta ki, még akkor sem, ha fiú. Hát hajrá, amíg gimisek vagytok, élvezzétek ki a csintalanság kulturáltabb tevékenységeit. 

Azt hiszem egyelőre ennyi lett volna, de ígérem, ha kitalálunk valami új, felettébb szórakoztató szünet alatti elfoglaltságot, megosztom itt is.

(A forró italokhoz visszatérve, a zacskós leves és zabkása is kilátásban van. Ha véghez visszük tervünket, biztonságosan ideírhatom, hogy bevált. Vagy nem... )

A bejegyzés trackback címe:

https://megkomponaltalmok.blog.hu/api/trackback/id/tr8413729770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása